COLLSEROLA, a punt per ser considerat Parc Natural.

L’informe sobre els seus límits ja està acabat i la propera setmana serà tractat per Medi Ambient 

Una peça de ciutat”. Així veu Francesc Muñoz, geògraf de la Universitat de Barcelona, el parc de Collserola. “Un element de centralitat envoltat de ciutats”, afegeix. I en breu també serà un Parc Natural.
La Conselleria de Medi Ambient té sobre la taula el document elaborat entre el Consorci del parc i els Ajuntaments dels nou municipis colindants, on es fixen els futurs límits del Parc Natural amb les zones urbanes. Una feina que s’ha allargat dos anys. I ara només cal el vist i plau del departament que dirigeix Francesc Baltasar.
Una aprovació que es podria produir la setmana vinent, en la reunió que mantindrà el conseller amb el vicepresident executiu del Consorci de Collserola, Josep Perpinyà. Segons Perpinyà, la pilota està ara “exclusivament” al teulat de Medi Ambient, i l’aprovació podria ser “immediata”, després que Consorci i Ajuntaments “hagin fet ja la seva feina”, que Perpinyà qualifica de “complexa”.
El Consorci de Collserola vol que en els propers quatre o cinc anys el 50% del futur Parc Natural sigui de titularitat pública. Ara només n’és el 30% de les 8.500 hectàrees.
En qualsevol cas, els tràmits per a la declaració for mal del Parc Natural s’allargaran durant el 2009 i finalitzaran amb un decret del Govern.
Les negociacions per fixar els límits del Parc Natural es van complicar perquè l’Ajuntament de Barcelona va voler incloure unes zones de transició, que s’han anomenat Espais Periurbans de Regulació Especial (EPRE).
A finals del passat mes de gener, Generalitat i Consistori van pactar aquestes vuit zones, on només s’hi podran construir equipaments i a on els habitatges irregulars seran enderrocats. Les altres vuit poblacions no han demanat cap EPRE, segons que va explicar ahir Perpinyà a ADN. 

El doble de ciment en 20 anys 
La prioritat pels gestors de Collserola és que la Generalitat -i els seus Diners entri dins el Consorci (format per Diputació de Barcelonai els nou municipis), cosa que s’aconseguirà amb la declaració de Parc Natural. “Un deute històric”, en paraules de Perpinyà.
En aquest sentit, el president d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Mayoral, va acusar ahir els governs de CiU de “incapacitat” per no haver fet en 20 anys un Pla Territorial de la Regió Metropolitana. “Això ha provocat una ocupació massiva del territori”. Segons va xifrar,”el ciment a l’àrea metropolitana s’ha multiplicat per dos” en els últims 20 anys, tot i que el 75% de l’espai segueix desocupat.
Però el perill que amenaça Collserola és la massificació. “Pot morir d’èxit”, reconeix el seu vicepresident, que parla d’una quantitat “impensable” de visitants. Temps al temps.

Lluis Tusell
Barcelona  28/11/2008